A savanyú káposztát házilag pofonegyszerű elkészíteni, semmi ördöngösség nincs benne,
és a hordós káposzta 2-3 hetes érési ideje alatt akár 3 nap alatt is beérik, az íze pedig
tapasztalataim szerint veri a nagyipari változatot.

Gyerekkoromban annyira szerettem a savanyú káposztát hogy még karácsonyra is azt kértem,
és már a fa alatt befaltam legalább egy üveggel. Sajnos mostanában már csak módjával ehetem, mivel a káposzta - bár alacsony a szénhidráttartalma - nem ajánlott az SCD diétában.
Lássuk hogyan készíthetjük el házilag ezt a több ezer éve kedvelt savanyúságot, ami már a kínai fal építésekor is a munkások elsőszámú c-vitamin forrása volt.

Elkészítés

Először is veszünk egy szép fej édeskáposztát. Lehetőleg nagy fejű, kicsi torzsájú és fehér fajtát válasszunk, mert savanyítani ez a legjobb. Megmossuk, és a torzsa mentén hosszába felvágjuk akkora darabokra, hogy kényelmes legyen megfogni.

A hagyományos hordós káposztakészítéstől eltérően a torzsát nem vágjuk ki, különben
szétesnek a levelek és a kicsi kézi gyalun úgy nagyon nehezen boldogulunk.
A darabokat egy szép nagy tálba legyaluljuk, (a torzsa részt persze nem gyaluljuk bele végül, az csak a fogáshoz kell)  ügyelve arra hogy ne vágjuk el az ujjunkat mint ahogyan legutóbb én .


Ezt követően jöhet bele a só és a bors. Én csak úgy érzéssel sóztam meg, a lényeg hogy egy kicsit sósabbra kell csinálni mint ahogyan nyersen eleszegetné az ember. A borssal bánjunk óvatosan, hiszen ha utólag túl gyengének találnák még mindig  borsozhatunk rajta, épp csak annyit tegyünk amitől még nem lesz erős. Én az őrölt borsot preferálom, mert egyenletesebben el lehet oszlatni, másrészt pedig utálok ráharapni a borsszemekre.

Állni hagyom egy fél órát, amíg levet nem ereszt. Ez alatt két friss szelet kenyeret megpirítok. A káposztát beletömöm szépen két ötliteres üvegbe, megnyomkodom, öntök annyi levet rá hogy ellepje, és a tetejére még belenyomom a kenyereket is (ha laza gézbe tekerjük könnyebb lesz kivenni).
Lefedem fóliával és úgy mint a kefirt, langyos helyre állítom 3-5 napra.

Minden nap megnyomkodom,(a lé alatt kell maradnia a káposztának, különben megkeseredik) megvizsgálom jó-e már. Amint elkészült zárható üvegekbe töltöm és benyomom a hűtőbe, illetve az arcomba.

Vitaminok

Bár a savanyú káposzta rendkívül magas C vitamin tartalmáról híres,
(a savanyú káposzta C-vitamin tartalma két-háromszor nagyobb a káposztáénál)
ezen kívül b1, E K,vitamint, béta karotint, folsavat és kalciumot is tartalmaz. 

Az erjedés során elszaporodnak benne a hasznos savtermelő baktériumok melyek akadályozzák a káros mikrobák elterjedését.  A C-vitamin hő hatására sajnos nagyrészt távozik, ezért inkább nyersen fogyasszuk.

A titok

Lehetne bűvészkedni babérlevéllel, erőspaprikával, fokhagymával, birsalmaszeletekkel, kaporral(fúj!!!)
ám szerintem ezekkel inkább elrontani lehet.

A híres vecsési káposztának sem az elkészítés, hanem annál inkább maga az alapanyag
vagyis a jó minőségű káposzta a titka. Vecsés éghajlati adottságai ugyanis különösen jók a káposzta termesztéséhez, - kedvező az átlaghőmérséklet, magas napsütéses órák száma, könnyen felmelegedő levegős a talaj, melynek nagyon jó a vízmegtartó képessége.